Народното събрание прие на второ четене промените в  Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене промените в  Закона за
Коментари Харесай

НС промени извънредния закон и бюджета

Народното заседание одобри на второ четене измененията в  Закона за ограниченията при изключително състояние. По новите правила на Народно събрание, депутатите гласоподават откакто приключат дебатите по всички точки на две групи, като има 30 минути отмора сред гласуванията, оповестява в. " Монитор ".

Народните представители одобриха предлагането на зам.-шефа на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев за мярката 60:40, като страната ще поема освен 60% от заплатите на чиновниците в засегнатите от рецесията с ковид браншове, само че и осигуровките.

По време на дебатите в залата Цонев съобщи, че всяка компания, която желае да резервира работните места, би трябвало да бъде в обсега на мярката „ 60:40 “. Той предизвести, че сигналите по отношение на използването на мярката са разнопосочни и неприятни – заповедите на Бюрата по труда за документите, с които стесняват обсега на мярката. Цонев псочи, че може да се формулира точното поле на мярката, само че към този момент народните представители се въздържат. По думите му, в случай че мярката се отнасяла до спрели предприятия, компании и компании за служащи отвън полето на работа, то тя трябвало да се отнася още повече и за компании, които поставят старания да запазят част от личния състав си.

„ Ако получим още един сигнал, че мярката се стеснява при използването й от подзаконови нормативни актове от изпълнителната власт, ще би трябвало да формулираме точното поле на мярката 60:40 “, предизвести той.

Друга смяна, която одобриха депутатите е да не се начисляват наказателни лихви или неустойки при закъснение на вноска по заема или лизинга, или при обвързване към колекторски компании и такива за бързи заеми. Финансовите институции няма да могат предварително да желаят и парите от клиентите си. Също по този начин се одобри, че при изключително състояние държавни и локални органи ще заседават от разстояние, като това важи и за правосъдните съвещания, като се дава опция страните по делата да вземат участие виртуално. Наред с това се одобри правосъдната система тази година да няма лятна почивка.

На туроператорите се разпорежда период до 13 юни - месец след приключването на изключителното състояние, да стартират да възвръщат парите за неосъществени групови почивки, като това да става и с ваучери за 24 месеца. С текстовете се одобри, че страната и общините ще могат да понижат или да освободят от заплащането на наеми на засегнатите компании и физически лица, които употребяват държавни и общински парцели. Разрешава се и откриването на нови процедури по публични поръчки.

През времето на изключителното състояние страната няма да изплаща дотации на партиите, като за същото време няма и да им се начисляват такива.

Прие също по този начин да се понижи от 300 до 1000 лв. санкцията за неспазването на ограничаващите ограничения, въведени със заповед на здравния министър или локалното РЗИ. При наново нарушаване сред 1000 и 2000 лв.. Когато става дума за компания, санкцията да е от 500 до 2000 лв.. При наново нарушаване от страна на търговец обаче глобата към този момент стига до 5000 лв..

Междувременно се одобри на второ четене и актуализацията на бюджета, като депутатите одобриха, недостиг в края на годината от 3,5 милиарда лв. и увеличение на тавана за вдишване на държавен дълг от 2,2 милиарда на 10 милиарда лв.. Срещу променената бюджетна рамка на страната и новия таван на държавния дълг гласоподаваха само депутатите на левицата.

Предвидени са 1,4 милиарда лв. трансфер към държавното публично обезпечаване, респективно към фонд " Безработица ", за застраховане на заплащанията на съкратени служащи и чиновници и за обезпечаване на мярката " 60 на 40 " за подкрепяне на бизнеса.

С актуализацията на бюджета за 2020 година страната капитализира Българската банка за развиване /ББР/ със 700 млн. лв. и в допълнение в бюджета се обезпечават още 700 млн. лв. държавни гаранции за ББР. По този метод ще може хората, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да получат три следващи месеца по 1500 лв. месечно безлихвен заем, с гратисен интервал от 5 години и период на погасяване 10 години.

Разработва се и стратегия, ориентирана към дребния бизнес, който също ще има право да получава безлихвен заем със сериозен гратисен интервал от 3 до 5 години за поддържане и възобновяване на своята активност. Максималният съвкупен номинален размер на облигациите, които могат да бъдат издадени в осъществяване на средносрочната стратегия за издаване на дълг на интернационалните пазари се усилва от 8 милиарда евро на 10 милиарда евро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР